raakvlak.punt.nl
kunst van Lineke van der Maas
Josephine Baker

Tijdens onze vakantie in de Dordogne bezochten we Château des Milandes van Josephine Baker. Zij woonde hier met haar 12 geadopteerde kinderen, uit alle werelddelen één. 

De Nederlandse schrijver en illustrator Piet Worm schreef hierover in 1957 het kinderboek De Regenboogkinderen

Het is een vrolijk en vrouwelijk kasteel met bloemenborders in alle tinten roze en rood, vogelkooien, trappen van watervallen en binnen zijn de verblijven als museum ingericht, in alle kamers is het of ze zelf aanwezig is door de wassen beelden van haar. Een torenkamer is ingericht als Folies Bergère, haar jurken staan uitgestald en overal zijn haar liedjes te horen. Op één van de kinderkamers hangt een levensgrote foto van Josephine met één van haar kinderen. Dit beeld ontroerde me zo door de moederlijke geborgenheid die het uitstraalt. Een nachtclubdanseres die bijna naakt optrad, getooid in veren, glitter en glamour maar ook met een moederhart. Door een operatie na een miskraam kon ze zelf geen kinderen krijgen. Rond haar 40-ste adopteerde ze de 12 nog jonge kinderen. Het schilderij hieronder is gemaakt naar de foto in de kinderkamer.


Josephine Baker, Ecoline en Oost Indische Inkt op papier, 30 x 40 cm.

Josephine Baker, geboren in 1906 in St. Louis, is zelf in bittere armoede opgegroeid. Op haar 11-e jaar leefde ze op straat en bedelde ze om geld met dansen. Haar bijzondere danstalent werd op haar 15e jaar ontdekt, ze ging optreden in Broadway en later in Zuid Amerika en Europa. Ze is 5 keer getrouwd geweest, tijdens de oorlog deed ze verzetswerk, ze ging er financieel onderdoor maar werd van de ondergang gered door Grace Kelly. Ze stierf 4 dagen na haar rentree in 1975 aan een hersenbloeding. Ze liet 12 kinderen achter en een kasteel gevuld met herinneringen.


Na de eerste schets ben ik doorgegaan met mijn zoektocht naar de eenvoud van de juiste lijn die de geborgenheid weergeeft. Die is vervolgens uitgewerkt in een 3-tal tekeningen waarvan deze hieronder het dichtst bij het verhaal komt.

Josephine: ’Omdat ik op het podium een wilde ben, wil ik in het dagelijks leven zo beschaafd mogelijk zijn’.


Josephine à Milandes, Ecoline, Oost Indische Inkt en kleurpotlood op papier, 30 x 40 cm.

Hieronder de twee extra werkjes die er tussenin zijn gemaakt. Ze sluiten aan bij eerder werk dat ik in Frankrijk heb gemaakt en zijn ook op papier 30 x 40 cm..


  

Reacties

Linda op 05-11-2017 10:06

Prachtig hoe de eenvoud in lijnen, mij groots verwarmd 

Wil Ravestein op 06-11-2017 16:59

Heel fijn om nieuw werk van je te zien.

Mooi door de eenvoud.

Warme groet, Wil

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl