raakvlak.punt.nl
kunst van Lineke van der Maas
JONGE MEESTERS

In april volgde ik twee workshops, gegeven door jonge kunstenaars, net afgestudeerd aan de kunstacademie. Deze workshops worden georganiseerd door Marlies Verda in het kader van haar pop-up galerie in den Bommel. Marlies biedt jonge kunstenaars gelegenheid om in haar atelier te exposeren en zich te introduceren door middel van workshops in het verlengde van de exposities.

Boven: bespreken van het eind resultaat van de workshop in het atelier van Marlies (rechts), links van Marlies: Rick van Strien. 

De titel van de eerste workshop was ‘Kunst door vormgevers ogen’ door Rowan Graafland. Het werk van Rowan heeft vooral grafische kenmerken en hij wilde ons de mogelijkheden daarvan laten ontdekken. De tweede workshop was ‘Stilte en leegte van het Haringvliet’ door Rick van Strien. Rick zoekt vooral naar het idee achter de waarneming, zoals de zoektocht naar stilte in de natuur. Op 22 april kon je met Rick zelf op zoek naar die immense stilte en leegte aan het Haringvliet. Het was boeiend om vanuit twee geheel verschillende invalshoeken kennis te maken met een nieuwe generatie kunstenaars.

‘Kunst door vormgevers ogen’ door Rowan Graafland
Het onderwerp was Rule based design: ontwerpen op basis van vastgestelde of vrije regels die je maakt. Het is een werkwijze, gebaseerd op het programmeren: je stelt regels op waaraan jouw werk moet voldoen, bijv. lijnen die elkaar niet mogen raken. We werkten aan een serie opdrachten waarin abstract werk gemaakt werd. Het doel is dat je vanuit de oefeningen iets mee kan nemen wat je in je eigen werk kan toepassen. Of je kan je laten inspireren om op een andere manier te kijken naar het maken van werk.


Rechts Rowan Graafland, links Petra, Annelies en Willeke

De opdrachten waren in spelvorm:
At the beach: Stel je een  strand voor, je gaat ergens zitten, je probeert zoveel mogelijk afstand te houden van degene die er al zit. Dat is de regel die gebruikt wordt voor dit spel. Om de beurt wordt er een stip/vorm op het papier getekend, waarbij je moet proberen zover mogelijk van elkaar vandaan te blijven.
Rond de tafel: Ieder gaat rond de tafel met een groot papier staan. Dan rond de tafel lopen terwijl je een lijn trekt. De lijnen mogen elkaar niet kruisen of raken (foto onder links)


Doorgeven: Ieder  een eigen papier, bedenk je eigen regel, het papier wordt doorgegeven en pas de regel steeds toe (foto boven rechts).


Compositie uit voorgaande opdrachten Snijden en knippen van vormen uit de eerder gemaakt werken, die vormen gebruiken om een nieuwe compositie te maken (foto boven).

Voor de eindopdracht gaf Rowan ieder een schetsboekje, de bedoeling was dat ieder op de kaft een werkje maakt, waarbij je gebruikt wat je in deze workshop gedaan hebt.

Hierboven mijn spannende eindresultaat, de speelsheid bevalt me en ik zal er zeker in de toekomst iets van meenemen in mijn werk.

Stilte en leegte aan het Haringvliet door Rick van Strien
Deze workshop begon met en stille wandeling naar het Haringvliet. Daar aan het water lieten we de indrukken op ons inwerken. In het atelier van Marlies verda volgde de verwerking.
Rick zette een stoel op tafel en vroeg: wat is dit? Een stoel, vier poten, een leuning? Dat is wat je ziet, de waarneming. Je kunt ook verder kijken: wat is het idee achter de stoel: een zitelement? Zo kan je ook kijken naar een landschap: je ziet een horizon, een eiland, golven. Ook hier kan je verder kijken: stilte, leegte, ruimte. Bij het schilderen is de gelijkenis met de natuur niet van belang.

Met dit idee gingen we aan de slag met acrylverf in een beperkt palet: omber en wit op papier. Tijdens het schilderen bleef Rick ons uitdagen: waarom schilder je transparant, waarom gebruik je die kleur, waarom die vorm. Draagt dit bij aan hetgeen je daar aan het Haringvliet hebt ervaren? Met de bedoeling dat we ons ook tijdens het schilderen bewust blijven van hetgeen we willen uitdrukken: ons gevoel daar aan het Haringvliet.


De stilte van het Haringvliet, acryl op papier, 30 x 40 cm.

Boven het resultaat van de workshop. Voor mij was de ervaring daar aan het Haringvliet in één woord: BEVRIJDEND! Het wilde water, golven met witte koppen en een frisse wind, alsof je opgetild wordt en met beide voeten weer in het zand neergezet wordt. Ik voelde me daar vooral één met de natuur.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl