raakvlak.punt.nl
kunst van Lineke van der Maas
Van Gogh, Miró & Cobra

Op de valreep bezocht ik in januari, samen met Kunstmeer, twee musea: het Breda's Museum met 125 variaties op Van Gogh en het Cobra Museum in Amstelveen waar de expositie Miró & Cobra te zien was. Beide exposities zijn nu afgelopen.



In 2015 was het 125 jaar geleden dat van Gogh stierf. Dit was de aanleiding voor een schilderwedstrijd. 631 deelnemers leverden 1006 kunstwerken in en de 125 genomineerden werden tentoongesteld in het Breda's Museum. Een interessante expositie: boeiende interpretaties en een grote variatie aan stijlen en schildertechnieken. Boven zie je het schilderij 100 tinten landschap van Els van Asten. Els behoort tot de 10 geselecteerde winnaars. Zij exposeert tot 25 februari in Het Belvedère in Breda, het wooncomplex waar ik Kunst aan de Muur verzorg.

Voor het eerst sinds 60 jaar was de Spaanse schilder Joan Miró (1893 - 1983) weer in Nederland te zien, nu in het Cobra Museum in Amstelveen. De relatie van Miró met de kunstenaars van de Cobra beweging liep als rode draad door de tentoonstelling. Hierdoor was ook zijn minder bekende late werk te zien.


Boeiend hoe Joan Miró zich op latere leeftijd - ± 70 tot 90 jaar oud - ook blijft ontwikkelen en blijft experimenteren. De werken boven - Monotips, zonder titel - zijn uit de periode ca. 1975 - 1981. Dan is de schilder toch al ruim boven de 80 jaar.


Boven: Constellations

23 werken op papier ontstaan in de turbulente periode 1939 (uitbreken Spaanse Burgeroorlog) en 1940 (uitbreken 2e Wereldoorlog). Voor mij hét favoriete werk!


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl