raakvlak.punt.nl
kunst van Lineke van der Maas
BIG AIR PACKAGE

Big Air Package is een kunstwerk van Cristo in de Gasometer in Oberhausen. Binnenin de enorme ruimte, die tot 1988 gebruikt werd voor het opslaan van gas, is een kunstwerk van Cristo te bewonderen.

Op 25 oktober 2013 trakteerde Susanna me op een bezoek aan Big Air Package: een imposant luchtsculptuur van 90 meter hoog en 50 meter in doorsnee en zowel van binnen als van buiten te zien. Aan de buitenkant zie je de enorme constructie van 20.350 m2 stof en maar liefs 4,5 km touw, binnenin ervaar je de ruimte van een kathedraal. Lopend door de ruimte of liggend op een matras ervaar je iets dat eigenlijk niet in woorden te vatten is. Om een indruk te krijgen: zie de website van de Gasometer.Interessant is ook de overzichts-tentoonstelling van al het werk van het Cristo en Jeanne-Claude. Hun creaties zou je landschapskunstwerken kunnen noemen: grote opvallende bouwwerken of landschappen, tijdelijk met stof ‘aangekleed’. Het inpakken van gebouwen of objecten leidt tot de abstractie van deze onderwerpen. Voorbeelden zijn de Pont Neuf in Parijs (1985), de Rijksdag in Berlijn (1995), het Central Park in New York (2004).Cristo en Jean-Claude aan het werk op de Rijksdag in Berlijn

Cristo (1935) en zijn vrouw Jeanne-Claude (1935 - 2009) werkten altijd samen. Zij deed meer het PR-werk en de praktische logistiek terwijl Christo meer werkte aan het creatieve proces. Het is te zien op een ontroerende film die gemaakt is ter nagedachtenis aan Jeanne-Claude. Zij weigerden elke vorm van sponsoring. Ook werden alle "vrijwilligers" die meewerkten aan de projecten, betaald.

Tot 30 december 2013 is er nog de kans om deze échte Cristo te bezoeken. Er staan voor de toekomst 2 projecten op stapel die verder van huis zijn: de Mastaba in de Verenigde Arabische Emiraten en Over the River, Arkansas River, Colorado.


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl